2015 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Sumuštinis su silke, mangais ir paprika / Herring, Mango and Paprika Sandwich


Sumuštinis su silke, mangais ir konservuotomis paprikomis.


Ką tik vos negavau infarkto... Padariau sumuštinius, ruošiausi juos fotografuoti, o niekaip negaliu įjungti fotoaparato. Iš karto praskriejo milijonas minčių: ' košmaras, juk rytoj turėsiu padariusi tortą; teks viską pristabdyti, kol nusipirksiu naują fotoaparatą; naują fotoaparatą, aišku, daug geresnį, apie kokį jau seniai svajoju; bus nenumatytų išlaidų; turbūt čia ženklas iš aukščiau, kad neverta šitų sumuštinių fotografuoti ir t.t.'. Šypt.

Daug visokių protingų/neprotingų minčių, o kartu vis kylanti panika. Ačiū Dievui, nesu visiškai susipykusi su technika, 'pagooglinu', atnaujinu nustatymus ir, vualia, fotoaparatas veikia. Nusiraminu, vos nepuolu jo bučiuoti, senas, geras ir ištikimas 'draugas'. Šypt. Dar teks su juo padraugauti. Ir ačiū Dievui...

Apie sumuštinį. Jo receptą pamačiau VMG laidoje, 'įsikaliau' į galvą ir nusprendžiau po Kūčių (vienintelį metų laiką kuomet valgom silkę) būtinai išmėginti. Specialiai pasilikau silkės ir išbandžiau. Labai skanu! Tikėjausi kažkokio labai egzotiško, netikėto skonio, o paragavusi supratau, kad tas skonis ne toks ir netikėtas, o net priešingai labai pažįstamas. 

Labai panašu į pardavinėjamus silkių-mišrainių 'kibiriukus' su visokiais skoniais ir priedais: paprikomis, ananasais ir pan. Tik man asmeniškai toks paprastas sumuštinio variantas daug priimtinesnis: be nereikalingų priedų, padažų, daug sveikiau ir gali būti puikus užkandis net ant šventinio stalo. Visai lietuviška brusketa. 

Žmonės stebisi ir vis klausia, koks skonis. Skonis - puikus. Trigubas derinys - saldu (mangas), sūru (silkė), aištru/kartu (paprikos). Viskas tobulai kulinariškai sujungta ir suderinta. 


2015 m. gruodžio 29 d., antradienis

Biskvitinis medaus tortas + VIDEO / Honey Layer Sponge Cake + VIDEO


Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu + VIDEO receptas.


AČIŪ!!!! Jūs patys nežinote, kokią Kalėdinę dovaną man įteikėte! Iš tiesų, jų net keletas. Pirma, pusė milijono mano tinklaraščio peržiūrų! O antra, knygų krūva!!! Taip, ačiū visiems, kas ne tik čia užsukate, bet ir paspaudžiate reklamos nuorodas. Kiekvienas toks Jūsų reklamos paspaudimas, mažytė padėka man už šitą milžinišką darbą. 


Taip centas po cento, pagaliau prikapsėjo visai padori suma, kurią nusprendžiau išleisti sau ir savo pomėgiams - knygoms. Taip visai prieš pat Kalėdas mano knygų lentyna pasipildė ne tik seniai norėtais romanais, knygomis, bet ir penkiomis storomis kulinarinėmis biblijomis. Tendencija aiški, ar ne? Viskas tik Jūsų, mielieji, dėka. Ačiū dar kartą už šias dovanas. Jūs nerealūs!


O čia dar viena mūsų Kalėdinė tradicija - Medaus tortas. Visuomet jį kepu šv. Kalėdoms, tik receptus vis parenku skirtingus. Šį kartą Biskvitinis medaus tortas - jau antras mano gyvenime. Turiu pasakyti, labai skanus, labai tradicinis, labai panašus į 'parduotuvinį', į vaikystėje mamos pirktą medaus tortą. Receptas labai paprastas, nėra kur suklysti. Būtinai pamėginkite.



2015 m. gruodžio 26 d., šeštadienis

Kalėdinis keptas kalakutas / Christmas Roasted Turkey


Keptas kalakutas su česnakiniu ir šviežių žolelių sviestu.


Su šv. Kalėdom! Tikiuosi jos buvo šiltos ir pačių artimiausių rate. Ir žinoma, su pačiu skaniausiu maistu ir gražiausiomis Jūsų šeimos tradicijomis.

Visuomet svajojau, kai sukursiu šeimą, sukurti ir turėti savo šventines tradicijas. Viskas vyko natūraliai... Po truputį, per paiešką, nusistovėjimą, brandą, veikiant aplinkybėms, su gyvenamosios vietos pasikeitimais ir naujomis patirtimis. Kai kas liko praeity, užnugary, pasimiršo... O kažkas su laiku evoliucionavo, prigijo ir tapo Mūsų. 

Viena iš tų evoliucionavusių ir mūsų šeimoje prigijusių tradicijų - Kalėdinis kalakutas. Pradžioje tai buvo tiesiog šventinė višta ir tik prieš trejus metus vištą pakeitė kalakutas. Anglijos įtaka. Ir labai gera įtaka. 

Kalakuto kepimas tapo mums labai laukiamas, magiškas Kalėdinis ritualas ir kasmetinis smagus nuotykis. Pradedant nuo kalakuto dydžio pasirinkimo, vėliau jo atšildymo, bandymo pažaboti nestandartinį dydį ir kažkaip apdoroti, ilgo kepimo, o vėliau dar ilgesnio ir įdomesnio valgymo. Gimsta nauji juokai, džiaugsmai ir prisiminimai. 

Tai dar vienas įrodymas, kad maistas ir jo ruošimas šeimoje yra tarsi bendras vardiklis, kuris suvienija ir suartina šeimą. Magiška.

2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Kūčiukai + VIDEO / Poppy Seeds Crackers + VIDEO


Tradiciniai Kūčiukai.


Visus su Kūčiomis! Ramių, jaukių švenčių Jums. 

Greičiausiai daugumos Kūčiukai jau iškepti, tačiau receptu būtinai noriu pasidalinti. Be to, gal dar atsiras žmonių paskutinę minutę ieškančių recepto, o ir aš labai noriu įtraukti šį receptą į savo sąrašą. Praeitais metais suvėlavau ir nesidalinau. Prisižadėjau sau, jog šiemet būtinai! 

2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Imbieriniai sausainiai / Gingerbread Cookies


Imbieriniai sausainiai.


Kokios šventės be imbierinių sausainių ar meduolių? Man jie būtini kaip ir Kalėdinė eglutė. 

Šie sausainiai mums ypatingi. Tai pirmieji mano ir dukros kartu kepti sausainiai. Pirmą kartą susėdom prie mažo vaikiško staliuko, barstėmės miltais, kočiojom tešlą, spaudėm sausainius, ragavom dar neiškeptus (kažkam vis knietėjo paragauti). Pirmieji atmintyje užrašyti kepimo džiaugsmo kartu prisiminimai. Smagu. 

Ir visai nesvarbu, kad tai ne patys tobuliausi sausainiai ar gražiausiai išpiešti, bet patys mieliausi mums. Dar ir labai skanūs bei super paprasti! 

Taigi, dalinuosi receptu ir linkiu tokių pat smagių, gražių ir šiltų akimirkų Jūsų šeimose.   


2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Kalėdinis pyragas arba Vyskupo duona / Christmas or Bishop Cake


Kalėdinis pyragas arba dar kitaip Vyskupo duona su džiovintais vaisiais ir riešutais.


Gyvenant Anglijoje Kalėdiniu laikotarpiu neįmanoma parduotuvėse nepastebėti visokiausių Kalėdinių pyragų. Labai gražiai supakuotų, įvairiausių dydžių ir formų. Susivilioji, nusiperki ir būna, kad valgyti negali. Šypt. Tiek razinų, tiek džiovintų vaisių, jog nors ir stengiesi save įtikinti, kad skanu, galiausiai, pasiduodi. Ne, tokie pyragai ne man ir ne mums (bent jau ne mūsų šeimai). 

Prieš kelis metus per Velykas mėginau tokį pyragą iškepti namuose (receptas yra ir šiame blog'e) tikėdamasi, kad galbūt namuose keptas bus skanesnis. Galbūt kažkiek, bet vis tiek ne tas. O vat šiemet suradau, kas ir mums tinka bei patinka - Kalėdinis pyragas dar kitaip vadinamas Vyskupo duona. Pyragas neperkrautas džiovintais vaisiais, su riešutais, margas ir gražus kaip Kalėdų eglutė. Su kiekvienu nauju riekelės pjūviu vis įvairesnis ir įdomesnis vaizdas, skonis irgi neblogas. Išeitis rasta!

Receptas visiems, nors truputį į mus panašiems. 


Printfriendly